Firehøje

Hør Maren Tranholm fortæller om det græsselige slag 
mellem kong Ran og kong Amled i Kongsdalen

Oppe ved Randbøl Kirke ligger en stor kæmpehøj lige norden for kirkegården. Der siger de jo at Kong Ran ligger begravet og at det skal være ham der har bygget kirken. De store gravhøje med lyng på, som vi står oven på lige her, de er også en del af den historie. Nu skal du bare høre:

 

Kong Ran var en af vores gamle konger som på sine gamle dage gik i krig med kongen af Lundenæs, og det skulle han i hvert fald aldrig have gjort, for det gik Kong Ran og hans mænd gruelig, gruelig galt.

 

Kong Ran byggede skanser oppe i Kongsdalen, men Lundenæskongen og hans mænd slog lejr i skoven ved Åst. Der lå de en tid og lurede på hinanden.

 

En tåget morgen rykkede Lundenæskongen frem. Hans krigere havde gemt sig selv og våbnene med grene, sådan at de lignede træer op på den måde nærmede de sig ubemærket Kongsdalen. Pludselig råbte en af vagterne til kong Ran at skoven kom nærmere. Men da var det for sent. I løbet af et øjeblik blev Kong Ran overrumplet og slået ihjel. Efter slaget blev Kong Ran begravet i den store høj på kirkegården i Randbøl, og den høj hedder nu Kong Rans høj.

Fire af hans stormænd, der også faldt i slaget blev begravet i hver sin høj  her ved Firehøje . Det passer lige med at der er fire gravhøje. Du kan jo selv tælle efter.

 

Kilde: Vandrehistorie, beskrevet flere steder i forskellige versioner.

Niels Schaiffel-Nielsen (2000) Træk af Randbøl Sogns Historie. Bind 1. Randbøl Kirke (s. 122)

Frithiof Pedersen (2003) En præsteindberetning. Nørup Kirkeblad, dec. 2003 – jan 2004. 45. årg. Nr 1. side 4.

Heinrich Heinrichsen (Før 1647) Præsteindberetning til Ole Worm.