Kong Rans Høj

Hør Maren Tranholm fortæller om Randbøl Kro og et grueligt mord:

Den store røde gård, der ligger lige sønden for Randbøl Kirke er jo den gamle Randbøl Kro. Ja I har jo da set den? Den blev lukket, da jernbanen kom; men det var en rigtig studedriverkro ved Hærvejen i mange, mange år. I kan tro, at der er blevet drukket meget brændevin  og øl bagved de røde mure.  Ja, og så vil de jo fortælle at der engang er blevet fanget en gruelig rovmorder derovre.

Det er jo mange år siden nu. Der kom en stodder til kroen og han sad i et hjørne og hørte en rig stude- og hestepranger prale med at han havde tjent 1800 daler. Da prangeren skulle af sted løb stodderen i forvejen og ventede på ham i Nørup Dal. Han havde jo en skydepistol med sig og da studehandleren kommer, så skyder han ham med et højt knald og rammer ham død lige under højre arm. Så tager han tøjet af den døde pranger, og putter ham ned i en grav og tager hans dalere - og hesten  - og så er han jo ikke stoddermand længere, men en fin mand med penge.

Men hør nu her. Tyve år senere var morderen jo blevet til stoddermand igen og så kommer han på sin tiggerfærd igen forbi Randbøl Kro. Der får han sig en god tår brændevin, og det endda meget for meget, for han begynder at prale af, at han engang røvede en pranger i Nørup Dal og fik 1800 daler ud af det. Nåda, sagde kromanden, ja, nu kan jeg godt kende hvem du er og så er det jo dig, der har skudt prangeren. Det bekjendte han så og viste dem endda stedet, hvor han havde begravet prangeren.. Så dømte de jo stodderen til døden og tog livet af ham og satte ham op på hjul og stejle nede på Springbanke – ligesindede til advarsel og til skræk.

 

Og det skal jo nok være rigtigt nok; for Mads Povelsen i Gadbjerg har selv som dreng været på Springbanke og set en stump træ af den stejle, som rovmorderen blev lagt på hjul og stejle på…

Kilde: Spidsbarren 2007

Danske folkesagn bind V. Mads Povlsen, Gadbjerg til Ewald Tang Kristensen 1890

 (Helt afgjort en vandrehistorie – men det kan jo da selvfølgelig godt have været he,r historien startede på sin vandring og at det virkelig var her,  det skete i virkeligheden.)