Hærvejs markedspladsen

Maren Tranholm fortælle om hærvejsmarkedet i 
Randbøl, hvor hendes kæreste Niels Holgersen kom 
op at slås med Ioen Pedersen fra Bindeballegård

Du må altså ikke fortælle det til nogensomhelst, men nu skal du da ellers høre. Du har jo nok hørt at Ion Pedersen fik brukken næsen ved det store hærvejsmarked i lørdags oppe på Markedspladsen ved Randbøldal. Han kom jo op at slås med Niels Holgersen - ja, vi to er jo da nærmest kærester, da  – og det var jo mig de slåssede om. Du kan tro det var spændende.

Jeg havde jo danset med Ioen nede på Randbøldal  Kro sidste uge – tre gange – og det kunne Niels ikke li. Men Niels tog mig nu alligevel med ned til markedet for at høre  spillemændene fra Bække. Og lige pludselig kom Ioen og han havde nok drukken brændevin, for han begyndte at drille Niels.

Han sagde at jeg var alt for pæn til at følges med sådan en træskokylling. Det skulle han i hvert fald ikke have sagt, for Niels stak ham en på siden af hovedet så det sagde SMAK! Så blev der ellers ballade og slåskamp, og Ih, hvor jeg skreg og hvinede. En hel masse mennesker stimlede sammen og råbte og hujede. Pottekonen fra Kollemorten fik væltet en masse potter og i hvert fald to af dem gik i stykker. Så skreg og bandede hun også, kan du tro. Det hele varede nu ikke ret længe, for så stak Niels ham Ioen sådan en på panden, at han trimlede ned af bakken og næsten helt ned i åen og så var den slåskamp ovre.  Ioen havde jo fået brukken næsen, så ham så vi ikke mere til på den markedsdag.Han er ellers en rigtig stor flot karl, ham Ioen.

Kilde: Fiktion det hele men Hærvejsmarkederne er beskrevet ved Vejle Museum og en Ioen Pedersen skal senere være blevet ejer af Bindeballegård, ifølge Bindeballe –stenen.